Mi az a CO2 kalkulátor?

A CO2 rendezvény kalkulátor az Energia Klub által kifejlesztett alkalmazás, mely a bevitt, könnyen elérhető adatok alapján jó közelítéssel képes megjeleníteni egy rendezvény CO2 terhelését. A CO2 kalkulátor számításai alapján az Energia Klub a rendezvények CO2 kibocsátásának csökkentésére, illetve ellentételezésére szolgál tanácsokkal. A számlálót úgy alakítottuk ki, hogy kisebb és nagyobb rendezvények, konferenciák mérésére is alkalmas.

Mit mond meg nekünk a CO2 kalkulátor?

Amikor energiát használunk, például fűtünk, közlekedünk, elektromos berendezéseket kapcsolunk be, eszünk-iszunk mindannyian hozzájárulunk az éghajlatváltozáshoz, mivel ezek a tevékenységek mind szén-dioxid kibocsátással járnak. A kalkulátor a teljes rendezvény szén-dioxid kibocsátását számítja ki; a résztvevők utazásától, az energiahasználat, felszolgált ételek és italok, kiadványok, szervezéssel eltöltött munkaórákig.

Egy rendezvény során több száz, akár több ezer ember energiahasználatát is befolyásolhatjuk. Megfelelő kommunikációval a megjelentek környezettudatosságát fejleszthetjük, tehát a hatás nem csupán a rendezvény idejére szorítkozik, hanem továbbgyűrűzhet az egyén mindennapi döntéseibe is.

A kalkulátor és az ezek alapján adott tanácsok segítségével a rendezvények szervezése során minden egyes fázisba beépíthetjük az éghajlatkímélő megoldásokat, kezdve az irodai munkától a résztvevők utaztatásán keresztül a helyszínhasználatig és az étkezésig.

A kalkulátor fejlesztése a Brit Nagykövetség támogatásával jött létre.